swiat rozwoju wysmaz

SBR Bank

Mięsny Zakątek

openmed2015b

Wykopki i kiszenie kapusty: Festyn w Ciechanowcu przywrócił dawne zwyczaje [wideo/foto]

Wykopki i kiszenie kapusty: Festyn w Ciechanowcu przywrócił dawne zwyczaje [wideo/foto]

BS w Wysokiem Mazowieckiem

W niedzielę (15.09.2024r.) Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu stało się sceną żywej lekcji historii rolnictwa. Festyn "Jesień w polu i zagrodzie" przyciągnął liczne grono turystów, którzy mieli okazję na własne oczy zobaczyć, a nawet doświadczyć, jak wyglądały jesienne prace polowe i gospodarskie kilkadziesiąt lat temu.

Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 11:00, a bogaty program zapewnił atrakcje dla uczestników w każdym wieku. Muzyczną oprawę festynu zapewniły występy lokalnych zespołów folklorystycznych. Na scenie zaprezentowały się kolejno: Kapela Kłosy z Ciechanowca, Zespół Polne Maki z Dołubowa, Zespół Regionalny Mazowia z Wysokiego Mazowieckiego, Kapela Sami Swoi z Brańska, Zespół ludowy Kolej na Łapianki oraz Warszawska Kapela z Targówka.

Główną atrakcją wydarzenia był pokaz tradycyjnych metod zbioru ziemniaków. Uczestnicy festynu mogli obserwować, jak przebiega kopanie ziemniaków za pomocą motyk oraz z wykorzystaniem kopaczki konnej. Szczególne zainteresowanie wzbudziła "tłoka" - wspólne zbieranie ziemniaków za kopaczką. W tej aktywności chętnie uczestniczyły całe rodziny, a zwłaszcza dzieci, dla których była to fascynująca przygoda i możliwość poznania dawnych metod pracy na roli.

Festyn oferował również szereg pokazów tradycyjnych prac domowych i gospodarskich. Odwiedzający mieli okazję przyglądać się procesowi darcia pierza, przędzenia na kołowrotku, obróbki lnu, a także łuskania grochu i kręcenia snopków na strzechę. Wyjątkowym punktem programu było szatkowanie i kiszenie kapusty w wykonaniu Zespołu Polne Maki.

Organizatorzy zadbali o atrakcje dla najmłodszych, przygotowując konkurs plastyczny "Jesień w polu i zagrodzie" oraz konkursy sprawnościowe dla dzieci i dorosłych. Dodatkowo, dzieci mogły wziąć udział w lekcjach śpiewu podlaskich pieśni.

Szczególną uwagę zwracały pokazy ginących zawodów i rzemiosł, w tym tradycyjny wypiek chleba i obróbka ziarna w stępie i na żarnach. Nie zabrakło również pokazów pracy zabytkowych ciągników, lokomobil i silników stacjonarnych, co wzbudziło duże zainteresowanie wśród miłośników dawnej techniki rolniczej.

Dla smakoszy przygotowano muzealne stoiska gastronomiczne serwujące jesienne jadło regionalne, w tym dania z kuchni polowej. Można było również spróbować ziemniaków pieczonych w ognisku i przygotowanych w parniku. Swoje wyroby prezentowały także Koła Gospodyń Wiejskich i twórcy ludowi.

foto: Patryk Wojtczuk

© 2024 Wysokomazowiecki24. Projekt i wdrożenie Kamaxmedia Karol Maksimczuk